Show menu

Använda Raspberry Pi för att visa matchställning

Ett enkelt och relativt billigt sätt att visa en webbplats på en TV utan inbyggd webbläsare är att koppla den till en Raspberry Pi minidator. För att göra det ännu enklare finns en färdig avbildningsfil för operativsystemet till Raspberry Pi anpassat för Scoreboard Live.

Man behöver en Raspberry Pi-minidator, micro-SD-kort (helst 8Gb, men 4Gb fungerar förmodligen också, testa först), strömförsörjning och en HDMI-kabel som passar den version av Raspberry Pi man har.

Installera operativsystemet på SD-kortet

Det finns en förberedd skivavbildningsfil man kan ladda ned här (ca 1.4 Gb): https://dosan.scoreboardlive.se/assets/scoreboard-pi-20231105.img.zip

Skivavbildningsfilen är komprimerad med zip. Packa upp den innan man kopierar in den på SD-kortet.

Kopiera skivavbildningen till SD-kortet

Det finns flera olika sätt att kopiera över skivavbildningsfilen till SD-kortet. De som gjort Raspberry Pi har gjort ett eget verktyg, Raspberry Pi Imager, som man kan hitta här: https://www.raspberrypi.org/software/

Ställ in Raspberry Pi-datorn

När SD-kortet är klart, sätt i det i Raspberry Pi-datorn, koppla på en skärm med HDMI-sladd. Koppla på strömmen på Raspberry Pi.

Har man använt skivavbildningsfilen som beskrevs ovan så har operativsystemet redan förberetts med SSH, Remote Desktop och VNC så att man kan koppla upp sig utan att behöva mus och tangentbord. Om man vill använda WiFi eller inte vill använda fjärrstyrning behövs mus & tangentbord för att ställa in WiFi-lösenordet.

Operativsystemet är förberett med följande:

Första gången datorn startas kommer den starta om ett par gånger när SD-kortet expanderas.